Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Kosmonaut gooit usb-stick naar de aarde

Image may be NSFW.
Clik here to view.
usb stick

Op het eerste zicht lijkt het niet echt mileuvriendelijk. Tijdens een lange ruimtewandeling, die op het moment van dit schrijven een uurtje bezig is, wierp kosmonaut Sergey Volkov een usb-stick naar de aarde. Op de stick stonden Russische berichten in verband met Victory Day, de dag dat de grootmacht haar eindoverwinning van de tweede wereldoorlog viert. Victory Day valt op 9 mei, maar het is niet iedere dag dat een Rus zich in de ruimte bevindt en dus werd besloten om vandaag met de stick te gooien. Het idee achter de actie is symbolisch.

Vacuüm

Wie weet dat ruimtevaart niet werkt zoals Star Wars suggereert, weet waarschijnlijk ook dat de ruimte een vacuüm is. Zonder wrijving blijft een voorwerp in een baan om de aarde voor altijd voortvliegen. De Russische usb-stick volgt de baan van het ISS, aangepast met de relatief minieme koerscorrectie van de worp zelf. In theorie moet de usb-stick dus voor altijd rond de aarde blijven draaien als gevaarlijk brokstuk.

Wrijving

De praktijk is anders: het ISS zweeft niet in een absoluut vacuüm. De ruimte noch de aardatmosfeer houden zich aan strikte regels of grenzen, en dus is er een grote overgangszone waar nauwelijks atmosfeer is. Nauwelijks is niet niets, en dus zorgt de wrijving er voor dat voorwerpen (of ruimtestations) in een te lage baan om de aarde na verloop van tijd toch terug in de atmosfeer terecht komen. Hoelang dat duurt hangt af van de baan en de vorm van een voorwerp.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
De hoogte van het ISS de afgelopen twee jaar. De geleidelijke dalingen worden telkens gevolgd door een boost ter compensatie. (Beeld: Heavens Above)

De hoogte van het ISS de afgelopen twee jaar. De geleidelijke dalingen worden telkens gevolgd door een boost ter compensatie. (Beeld: Heavens Above)

Hoewel het ISS op gemiddeld ongeveer 400 km boven onze hoofden zweeft, zou het zonder regelmatige koerscorrecties opbranden in de atmosfeer. Die koerscorrecties gebeuren onder andere door het Russische Progress-bevoorradingsschip. De usb-stick zal niet geholpen worden door een Progress, en krijgt dus geen compensatie voor de beperkte atmosferische wrijving. Na verloop van tijd zal de stick dus netjes opbranden, zodat er geen ruimte-afval achterblijft.

The post Kosmonaut gooit usb-stick naar de aarde appeared first on ZDNet.be.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Trending Articles